Ben je geblesseerd en wil je weer je sport uit kunnen oefenen of heb je een operatie gehad en moet je revalideren dan kom je in aanmerking voor ons (sport)revalidatie programma.

(Sport)Revalidatie na operatie

Of het nu op een hartoperatie gaat, een nieuwe heup of knie, een kijkoperatie of om gescheurde kruisbanden: na de meeste operaties volgt een revalidatietraject. Een periode waarin je onder begeleiding van een fysiotherapeut weer leert lopen, bukken, tillen, fietsen, kortom: weer leert bewegen.

(Sport)Revalidatie en behandeling

Hiervoor zijn verschillende revalidatietrajecten en specialisten binnen Fysioplus, elk met een eigen expertise. Na een operatie aan de schouder, heup of knie gaan we te werk volgens het OrthoXpert Zorgplan; een revalidatietraject waarbij we nauw samenwerken met de orthopedisch chirurg, die de operatie heeft uitgevoerd. Na een sportblessure ben je in goede handen bij de sportfysiotherapeut.

Revalidatie na operatie – OrthoXpert

Orthopedisch chirurgen verrichten dagelijks honderden operaties aan knie en heup. Bijvoorbeeld vanwege (sport)blessures, maar bij knie en heup gaat het ook vaak om het plaatsen van een prothese. We worden namelijk steeds ouder en dankzij een nieuwe heup of knie vaak ook langer actief en zelfredzaam. revalidatieHet succes van een operatie valt of staat evenwel met de nabehandeling. Orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten hebben daarom de handen ineengeslagen en gezamenlijk een behandelplan opgesteld onder de naam OrthoXpert. Deze behandeling garandeert een effectieve revalidatie na een heup- of knieoperatie. Om het behandel resultaat inzichtelijk te krijgen, wordt de  de lichamelijke situatie voor de operatie in kaart gebracht doormiddel van vragenlijsten en fysieke testen. Dit testmoment wordt herhaald na 12 weken (bij een heup- en knieoperatie) en 26 weken (alleen na een knieoperatie). Via een app wordt dit behandel resultaat gedeeld met de orthopeed.

Veel voorkomende operaties:

  • knieoperaties; hechten of reconstructie van de voorste kruisbanden, achterste kruisbanden, meniscus, kniedistractie of plaatsen van een knieprothese
  • heup; plaatsen van een heupprothese

Behandeling

Het OrthoXpert behandelprogramma kent een duidelijke opbouw en begint soms al voor de operatie. De fysiotherapeut maakt gebruik van speciale test- en meetinstrumenten om de bewegingsmogelijkheden voor de operatie en tijdens de revalidatie vast te leggen. De verschillende stappen in de behandeling zijn zorgvuldig omschreven en staan vooraf vast. Op basis van de metingen en testen houden de fysiotherapeut en orthopedisch chirurg de vorderingen in de gaten en sturen waar nodig bij.

Onder begeleiding van de fysiotherapeut werk je een tot enkele keren per week aan het herstel van de knie of heup. Na verloop van tijd merk je dat je steeds hogere eisen aan je lichaam kunt stellen. Afhankelijk van de aard van de operatie duurt een revalidatietraject na een heupoperatie 3 tot 4 maanden en na een knieoperatie 2 tot 9 maanden.

Goed om te weten

  • OrthoXpert wordt exclusief aangeboden door fysiotherapiepraktijken die zijn aangesloten bij Fysiotopics; een landelijke organisatie van praktijken die gezamenlijk onderzoek (laten) doen naar nieuwe en effectieve behandelingsmethoden.
  • Deze behandeling wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer hier je polis.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of (sport) revalidatie een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.