Dry needling


Dry needling is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt ingezet naast een reguliere behandeling. Door een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waardoor deze snel en langdurig kunnen ontspannen. Dry needling wordt toegepast op zogenaamde ‘knopen’ in spieren, ook wel triggerpoints genoemd. Een triggerpont is een drukpijnlijke plek in de spier, die naast de zeer lokale drukpijn ook vaak pijn op andere plekken in het lichaam veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt naar deze plekken, omdat ze de hoofdoorzaak van je klachten kunnen zijn.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
• pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
• bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
• verminderde spierkracht in de spier
• pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
• reacties zoals transpireren, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ziet een behandeling eruit?

De therapeut voelt eerst waar de strakke streng en het triggerpoint zich bevinden. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan aanprikken om de spieren te ontspannen. De steriele naaldjes die worden gebruikt zijn voor eenmalig gebruik, ze zijn heel dun en dezelfde als bij acupunctuur* gebruikt worden.

Deze triggerpoint wordt vervolgens tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe. Als de punt van het Dry needling naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een (electrisch-) schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan de uitstralende pijn, die door het triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling. Dry needling is dus géén pijnvrije behandelmethode.

Een ander fenomeen dat soms kan optreden tijdens de behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt ineens zweterig of rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.

*) Dry needling is iets anders dan acupunctuur. In dat laatste geval worden meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam geplaatst om de energie in het lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt maar één naald gebruik om heel gericht kort een spier te deactiveren waardoor deze ontspant.

Goed om te weten

  • Dry needling wordt alleen gegeven door fysiotherapeuten die hiervoor een aanvullende opleiding hebben gevolgd.
  • Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Ben je aanvullend verzekerd, dan vallen ook de kosten van dry needling hieronder.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of Dry needling een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.