Manuele therapie


De manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut en bij uitstek de specialist op het gebied van bewegingsstoornissen van gewrichten. Met name in de wervelkolom komen bewegingsfunctiestoornissen veelvuldig voor als gevolg van overbelasting, te hoge spierspanning, een verkeerde houding of een ongecontroleerde beweging. Dergelijke stoornissen gaan vaak gepaard met pijn en een verhoogde spierspanning. Met manuele therapie kunnen deze klachten vaak goed worden verholpen.

Manuele technieken

Bij manuele therapie probeert de manueel therapeut middels specifieke mobiliserende technieken en manipulaties de stoornissen in de gewrichten op te heffen. Dit gaat dikwijls gepaard met een knappend geluid, waardoor een manueel therapeut soms in de volksmond eenmanuele therapie“kraker” genoemd wordt. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Alleen deze correctie is vaak niet genoeg. Na het corrigeren van het gewricht zal de manueel therapeut gerichte oefeningen en (stabiliteits-)training geven om zo ook het spiercorset rondom het gewricht weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Met welke klachten kun je naar een van onze manueel therapeuten?

Je kunt voor diverse klachten een van onze manueel therapeuten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hoofd- en nekpijn;
  • nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • (draai)duizeligheid;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • pijnlijke ribben;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib-en borstpijn;
  • bekken klachten

Werkwijze manueel therapeut

Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. In samenspraak met jou beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met jou een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Veel gestelde vragen

Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.

Kosten?
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of manuele therapie een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.