Extended Scope therapie


De fysiotherapie in Nederland is in beweging. Aan fysiotherapeuten worden steeds hogere eisen gesteld ten aanzien van kennis van de medische basiswetenschappen, interdisciplinaire samenwerking, communicatie, academische en wetenschappelijke vaardigheden. Inmiddels is de fysiotherapeut DE specialist in het bewegingsapparaat geworden.

Wat doet een Extended Scope specialist?

Bij Fysioplus Dwingeloo heeft Samantha Vinke de Masterclass Anderhalvelijns Zorg met goed gevolg afgerond. Hierin is zij verder geschoold in het beoordelen van (para)medische vraagstukken en het verwijzen van patiënten voor CT-scan, MRI en Röntgen en het verwijzen naar specialisten in het ziekenhuis.

De verwachting is dat net als in landen zoals Canada, Engeland en Australië extended scope fysiotherapeuten meer bevoegdheden gaan krijgen op onderzoek en behandelmogelijkheden binnen het bewegingsapparaat. Waardoor de Zorg goedkoper en efficiënter kan worden ingericht.

Op dit moment is de benodigde wetswijziging nog niet doorgevoerd in Nederland. Wel kan een Extended Scope fysiotherapeut een onderbouwd advies aan de huisarts voorleggen. Dit advies heeft betrekking tot aanvullend onderzoek en doorverwijzing naar de tweede lijn.

MSc. Manueel therapeut Samantha Vinke van Fysioplus Diever-Dwingeloo heeft door het afronden van de opleiding ” Anderhalvelijnszorg; van kliExtended Scope therapienisch probleem naar succesvolle aanvraag” aan Breederode Hogeschool te Rotterdam de kennis in huis om in te spelen op de veranderingen in de zorg en mag zij zich Extended Scope Therapeut noemen. Samantha is aangesloten bij de Vereniging voor Extended Scope therapie (NVES); “Extended scope specialisten dragen bij aan een doelmatige diagnostiek, begeleiding en behandeling van patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat”.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze praktijk via het volgende nummer: 0521-593484 of stuur een e-mail naar info@fysioplusdiever.nl. We zijn je graag van dienst!