StoelFit


StoelFit is een milde vorm van bewegen waarbij je oefeningen doet die bestaan uit stretch-, kracht- en balansoefeningen. De oefeningen kunnen zowel zittend als staand met een stoel worden uitgevoerd. Daarnaast besteden we ook aandacht aan ontspanning door ademhalingsoefeningen.

Hoe zien lessen StoelFit eruit?

Het vervolg van de les is iedere week anders. De ene les gebruiken we materialen zoals ballen, stokken, gewichtjes etc. De andere week doen we oefeningen zonder materialen. Iedere les proberen we alle spieren van ons lichaam te trainen. De afsluiting van de les bestaan uit een ontspanningsoefening, waarna we de mogelijkheid bieden om gezamenlijk een kop koffie of thee te drinken.

Je zult verbaasd zijn van de mogelijkheden op de stoel. De lessen zijn geschikt voor iedereen die wil werken aan een gezonde, actieve en ontspannen leefstijl, ongeacht leeftijd, lichamelijke klachten, lenigheid of conditie.

Deelnemers zijn vaak verrast welke oefeningen je kunt doen op en met de stoel; StoelFit is absoluut niet suf of saai, de les kan in zwaarte en uitdagingen aangepast worden en is daarom ook erg leuk en geschikt voor mensen met artrose en voor mensen die valneiging hebben.

“Al zijn de bewegingen maar klein, de positieve effecten zijn groot, dat is de kracht van StoelFit”!stoelyoga

Waarom meedoen met StoelFIT?

  • het verbetert je algehele kracht en balans
  • maakt je spieren en gewrichten minder stijf
  • helpt je ademhaling en concentratie te verbeteren
  • zorgt voor een diepere ontspanning
  • helpt je om te gaan met onrust, pijn, slapeloosheid en piekeren
  • vergroting van je sociale netwerk
  • de oefeningen zijn ook gemakkelijk thuis te doen

Gratis proefles

StoelFIT is iedere woensdag van 13.00 uur tot 14.00 uur in de oefenzaal in Diever en wordt verzorgd door fysiotherapeut Anouk Vendrig.

Voor meer informatie, actuele tarieven of voor een gratis proefles kun je contact opnemen met ons door te bellen naar 0521-593484 of te mailen naar [email protected]

Welke StoelFit-oefeningen kun je thuis of tussendoor op je werk doen?

Hier volgen een aantal oefeningen die je heel gemakkelijk thuis of op je werk kunt doen. Je kunt er iedere willekeurige stoel voor gebruiken, zolang er maar geen wieltjes onder zitten. Deze oefeningen zijn in anderhalve minuut te doen. Als je ze maar met aandacht doet. Ze versoepelen je gewrichten en trainen je spieren. Maar ze zorgen er ook voor dat je meer energie hebt aan het eind van de dag. Als je de mini-breaks regelmatig herhaalt, zul je je vitaler gaan voelen en minder stress ervaren. Je kunt in elk geval opgefrist en met nieuwe energie verder.

Oefening 1; voor nek en bovenrug

Verstrengel je vingers ineen en plaats ze achter je hoofd. Adem in en strek je ellebogen naar achteren en strek je rug. Breng op de uitademing de ellebogen naar elkaar toe en buig je romp, waarbij je de ellebogen richting je liezen beweegt. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oefening 2; voor de onderrug

Ga op de stoel zitten met je rug stevig tegen de leuning en beide voeten op schouderbreedte uit elkaar op de grond. Leg je handen op de knieën. Adem in, maak de rug hol en duw je schouders naar beneden. Adem uit, bol je rug en laat uw kin naar uw borst zakken. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oefening 3; voor de schouders

Ga op een stoel zitten met je rug stevig tegen de leuning en beide voeten op schouderbreedte uit elkaar op de grond. Breng op een inademing de schouders naar achteren en omhoog en op een uitademing naar voren en beneden. Herhaal deze ronddraaiende schouderbeweging vijf keer achterwaarts en daarna vijf keer voorwaarts.

Oefening 4; voor ontspanning

Klaar met de oefeningen? Blijft dan nog even een paar minuten op de stoel zitten met je ogen dicht of geloken en de handen op je schoot. Richt je aandacht voor een paar minuten op de ademhaling alvorens je verder gaat met de rest van je dag.

Hier vindt je een video met stoelyoga oefeningen met eenvoudige yogahoudingen en bewegingen die je op een stoel kunt doen.