Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)


Aan de slag met een gezonde(re) leefstijl?

Wil je op de lange termijn je kwaliteit van leven verbeteren, dagelijks het gevoel hebben meer aan te kunnen en je energieker voelen? Blijvend grip op een gezonde en actieve leefstijl, dat is waar de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) je bij gaat begeleiden. Het gaat om maatwerk op het gebied van beweging, voeding en gedragsverandering om jouw gezondheidsdoelen te behalen.

Wat is de GLI?

De GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie, gericht op het behalen van gezondheidswinst voor mensen met een matig overgewicht. In het programma staat een combinatie van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering centraal. De GLI is een programma van 2 jaar, waarbij de meeste contactmomenten plaatsvinden in het eerste jaar. Het aantal contactmomenten zal worden afgebouwd in het tweede jaar. De GLI wordt uitgevoerd door ervaren zorgverleners: een diëtist, leefstijlcoach en fysiotherapeut. De leefstijlcoach en fysiotherapeut zijn van Fysioplus Diever-Dwingeloo en de diëtist van diëtistenpraktijk Buurmeijer.

Wat doe je tijdens de GLI?

De Gecombineerde leefstijl Interventie is een manier van begeleiding waarbij je doelbewust en op een positieve manier aan de slag gaat. De leefstijlcoach gidst je bij het maken van eigen keuzes. Bewustwording, kennis en een positieve houding staan in het programma centraal. Door middel van motiverende gespreksvoering en een praktische aanpak. De focus ligt op bewegen, voeding, ontspanning en gedragsverandering. Samen werken we aan jouw nieuwe leefstijl!

Je start met een intake bij een leefstijlcoach. De leefstijlcoach kijkt naar jouw huidige leefstijl en maakt samen met jou een plan om leefstijlverbeteringen aan te brengen, welke ook vol te houden zijn op lange termijn. Daarna stel je samen met de fysiotherapeut een beweegplan op, zodat je meer in beweging kunt komen. De diëtist kijkt naar jouw huidige voedingspatroon en kijkt welke aanpassingen nodig zijn en hoe jij deze aanpassingen kan volhouden.

Wat is het doel van de GLI?

Het behalen van gezondheidswinst door middel van:
– Meer bewegen; aanzetten tot bewegen.
– Een gezonde voeding; het verminderen van de energie-inname, door een individueel passend dieet.
– Een blijvende aangepaste leefstijl = gedragsverandering.

Je kunt meedoen met de GLI wanneer:

– Je 18 jaar of ouder bent.
– Er sprake is van licht tot matig overgewicht (d.w.z. een BMI tussen 25 en 30 en daarnaast een verhoogd risico  op diabetes of hart- en vaatziekten, of als je ernstig overgewicht hebt, d.w.z. een BMI > 30).
– Je gemotiveerd bent om aan een gezondere leefstijl te werken en je voor 100% wilt inzetten.

Praktische informatie

Vergoeding vanuit de basiszorgverzekering

Vanaf 2019 wordt de GLI vergoed vanuit de basiszorgverzekering: de individuele consulten uit het programma (leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut) en groepsbijeenkomsten worden betaald vanuit de basisverzekering. Het programma wordt dus volledig vergoed! Dat betekent niet dat je er niets voor hoeft te doen. Uitein­delijk hangt het welslagen van het programma wel af van jouw inzet en motivatie. Uiteraard staan onze professionals klaar om jou hierbij te ondersteunen!

Declaratie en contracten

Stichting Zorg1punt5 (Gezond in Drenthe) heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. Wij zorgen voor de financiële afhandeling met jouw zorgverzekeraar. De rekening zal rechtstreeks gedeclareerd worden bij jouw zorgverzekeraar. Jij ontvangt dus van ons geen rekening thuis!

Sport / beweeg abonnement

Bewegen is een zeer belangrijk onderdeel in het streven naar een actieve en gezonde leefstijl. Echter, bewegen of sporten wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Deze kosten dien je zelf te betalen. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan jouw coaches voor meer informatie! Fysioplus Diever-Dwingeloo biedt een gereduceerde prijs aan voor een sportabonnement (zie onze tarieven pagina) in combinatie met een GLI programma. De beweegcoach van de gemeente, ook betrokken bij de GLI, kan daarnaast samen met jou kijken naar een passend sportaanbod bij jou in de buurt.

Ik wil meedoen, hoe werkt dat?

Bespreek ons programma met jouw huisarts of specialist. Hij/zij bepaalt of je voldoet aan de criteria om mee te mogen doen. Als je in aanmerking komt voor het programma, kan de huisarts jou doorverwijzen naar Gezond in Drenthe. Zij zorgen ervoor dat de verwijzing bij ons terecht komt. Wij nemen vervolgens contact met jou op om de intakegesprekken in te plannen. GLI Gecombineerde Leefstijl Interventie Westerveld! Tot snel!

De Gecombineerde Leefstijl Interventie in de gemeente Westerveld wordt uitgevoerd door:

Diëtistenpraktijk Buurmeijer                                                                  Fysioplus Diever