Fysiotherapie voor ouderen


Bij Fysioplus Dwingeloo staat alles wat wij aanbieden in het teken van een positieve gezondheid. Fysiotherapie is meer dan alleen behandeling, het is ook preventie en de bewustwording van een gezonde leefstijl. In onze dorpen woont een grote groep mensen die nog lang wil genieten van een gezond leven in hun geliefde omgeving. Er is dan ook een toenemende vraag naar beweegzorg en gezfysiotherapie voor ouderenond ouder worden. Onze brede kennis van fysiotherapie, gezonde leefstijl en preventie bundelen we naar specifieke topzorg voor deze inwoners – met inachtneming van de geheel eigen uitdagingen van het wonen in een Drents dorp.

Gezond ouder worden voor wie dat ook echt zelf wil. Dat realiseren we met:

  • Een veilige, schone en deskundige omgeving die mensen inspireert om het beste in zichzelf en anderen naar boven te halen;
  • Een gevarieerd aanbod van leefstijl- en beweegzorg, preventie en behandeling voor elke inwoner ongeacht leeftijd en fysieke beperkingen;
  • Samenwerkingen in een succesvol netwerk van gezondheidsspecialisten en gemeente.

Geïntegreerde eerstelijns zorg (GEZ)

Wij zijn partner van eerstelijnszorg Westerveld. Een stichting die sinds 2012, in samenwerking met Zilveren Kruis Achmea, is opgericht met als doel het bieden van goed georganiseerde multidisciplinaire eerstelijnszorg. Hierbij wordt de zorgvraag geïntegreerd benaderd en behandeld door de eerstelijns zorgverleners, waar nodig in goede samenwerking met de tweedelijnszorg. Door samen te werken worden kennis en kunde gebundeld en innovatieve geïntegreerde eerstelijnszorgproducten ontwikkeld. Een versterking van de eerste lijn betekent voor jou; een betere zorg en uitgebreidere zorgmogelijkheden, dichtbij huis.

De volgende zorgprogramma’s zijn ontwikkeld:

  • -cognitieve stoornissen (dementie)
  • -COPD
  • -CVRM (cardiovasculair risicomanagement; hart- en vaatziektes)
  • -depressie
  • -hielspoor
  • -kwetsbare ouderen
  • -valpreventie

Een nieuw heup of knie

Fysioplus is aangesloten bij Fysiotopics, een kwaliteitsvereniging van samenwerkende fysiotherapiepraktijken. Praktijken die staan voor de beste zorg voor hun patiënten en die zich continu inzetten voor verbetering. Dit doen we door zorgplannen te ontwikkelen die jou als patiënt daadwerkelijk verder helpen.

Onder deze zorgplannen vallen ook de OrthoXpert zorgplannen na een knie of heup operatie, waar jou orthopedisch chirurg nauw samenwerkt met onze fysiotherapeuten. Intensief contact en afstemming van de behandeling direct na de operatie en bij de gezamenlijke controles, zorgen ervoor dat je het best passende behandelprogramma krijgt. Er zijn speciale test- en meetinstrumenten om de effecten van jou behandeling in kaart te brengen.

Fysiotherapie voor de operatie

Bij jou eerste bezoek aan onze praktijk wordt op verzoek van de orthopedisch chirurg een meting uitgevoerd. Deze ‘nulmeting’, bestaande uit testen en vragenlijsten, wordt gedaan om duidelijk in kaart te brengen wat voor de operatie het niveau is van jou heup of die knie die binnenkort wordt geopereerd.nieuwe heup

De uitslagen geven zowel jou fysiotherapeut als de medisch specialist een goed inzicht over de functie van de gewrichten en spieren. In overleg met de orthopedisch chirurg kan besloten worden eerst de spierfunctie te verbeteren voordat je wordt geopereerd.

Fysiotherapie na de operatie

Je werkt onder begeleiding van jou fysiotherapeut één tot meerdere keren per week aan het herstel van je knie of heup. Het behandelprogramma kent een duidelijke opbouw en je zult merken dat je lichaam steeds meer kan. Afhankelijk van de operatie kan dit behandelprogramma 2 tot 9 maanden duren.

Valpreventieprogramma

Als we ouder worden wordt de kans dat we vallen en daarmee bijvoorbeeld een heup breken groter. Het is dus van groot belang dat we de kans om te vallen zo klein mogelijk maken.  Dat betekent dat we aandacht moeten besteden aan onze mobiliteit, spierfunctie, balans en lenigheid. Daarnaast is het van belang dat we deze functies oefenen in verschillende situaties en dat we weten hoe we het beste kunnen vallen mocht dit zich toch voordoen. Dit alles leert je in ons Valpreventieprogramma ‘In Balans; zelfstandig en zeker op de been’. De cursus is gericht op mensen van 65+ die nog zelfstandig thuis wonen. Ouderen die zich weleens onzeker of angstig voelen om te vallen en daar wat aan willen doen.

Dit programma bestaat uit 10 lessen en wordt door Fysioplus verzorgd in samenwerking met de beweegcoach van de gemeente Westerveld.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of fysiotherapie een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.