Stoelyoga


Stoelyoga is een milde vorm van yoga die wordt beoefend op een stoel. We doen eenvoudige oefeningen voor het gehele lichaam, ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanning. Je zult verbaasd zijn van de mogelijkheden op de stoel. De les is geschikt voor jongeren en ouderen en mensen met een lichamelijke beperking of als je een drempel hebt om met een yogales op de mat mee te doen. Kom het zelf ervaren in een gratis proefles. Starten is altijd mogelijk bij voldoende plek.

Deelnemers zijn vaak verrast welke oefeningen je kunt doen op de stoel; Stoelyoga is absoluut niet suf of saai, de les kan in zwaarte en uitdagingen aangepast worden en is daarom ook erg leuk en geschikt voor mensen die eens een andere vorm van yoga willen proberen.

“Al zijn de bewegingen maar klein, de positieve effecten zijn groot, dat is de kracht van stoelyoga”!stoelyoga

Waarom meedoen met stoelyoga?

Stoelyoga versterkt de spieren, maakt de gewrichten soepeler, vermindert spanningen en verbetert de motoriek en ademhaling. Uit een studie bleek dat stoelyoga de kwaliteit van leven bij oudere mensen met artrose aanzienlijk kon verbeteren.

Wanneer? 

Iedere maandag van 11.00 tot 12.00 uur in de oefenzaal in Dwingeloo.

Iedere woensdag van 13.00 uur tot 14.00 uur in de oefenzaal in Diever.

De stoelyogalessen worden verzorgd door fysiotherapeut en leefstijlcoach Monique Uneken.

Voor wie? 

Voor iedereen die yoga wil doen zonder dat je erbij hoeft te staan of te liggen. Voor iedereen die minder stijf, soepeler en sterker wil worden en die wil werken aan een gezonde, actieve en ontspannen leefstijl.

Kosten

Voor actuele stoelyoga abonnementstarieven kun je kijken op onze tarievenpagina.

Aanmelden of vragen?

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Bij Monique Uneken kun je terecht voor aanmelding en vragen, ook als je twijfelt of stoelyoga voor jou geschikt is. Telefonisch bereikbaar op 0521-593484, mailen kan ook: [email protected]

Welke stoelyoga-oefeningen kun je thuis of tussendoor op je werk doen?

Hier volgen een aantal oefeningen die je heel gemakkelijk thuis of op je werk kunt doen. Je kunt er iedere willekeurige stoel voor gebruiken, zolang er maar geen wieltjes onder zitten. Deze oefeningen zijn in anderhalve minuut te doen. Als je ze maar met aandacht doet. Ze versoepelen je gewrichten en trainen je spieren. Maar ze zorgen er ook voor dat je meer energie hebt aan het eind van de dag. Als je de mini-breaks regelmatig herhaalt, zul je je vitaler gaan voelen en minder stress ervaren. Je kunt in elk geval opgefrist en met nieuwe energie verder.

Oefening 1; voor nek en bovenrug

Verstrengel je vingers ineen en plaats ze achter je hoofd. Adem in en strek je ellebogen naar achteren en strek je rug. Breng op de uitademing de ellebogen naar elkaar toe en buig je romp, waarbij je de ellebogen richting je liezen beweegt. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oefening 2; voor de onderrug

Ga op de stoel zitten met je rug stevig tegen de leuning en beide voeten op schouderbreedte uit elkaar op de grond. Leg je handen op de knieën. Adem in, maak de rug hol en duw je schouders naar beneden. Adem uit, bol je rug en laat uw kin naar uw borst zakken. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oefening 3; voor de schouders

Ga op een stoel zitten met je rug stevig tegen de leuning en beide voeten op schouderbreedte uit elkaar op de grond. Breng op een inademing de schouders naar achteren en omhoog en op een uitademing naar voren en beneden. Herhaal deze ronddraaiende schouderbeweging vijf keer achterwaarts en daarna vijf keer voorwaarts.

Oefening 4; voor ontspanning

Klaar met de oefeningen? Blijft dan nog even een paar minuten op de stoel zitten met je ogen dicht of geloken en de handen op je schoot. Richt je aandacht voor een paar minuten op de ademhaling alvorens je verder gaat met de rest van je dag.

Hier vindt je een video met stoelyoga oefeningen met eenvoudige yogahoudingen en bewegingen die je op een stoel kunt doen.