slaap

Slapen is het fundament van een gezonde leefstijl

Bij gezond eten en voldoende bewegen mag slapen niet ontbreken! Welke van deze drie-eenheid is het meest essentieel? Juist….Slapen! Je nachtrust is het fundament onder gezond eten en genoeg bewegen. Wanneer je slaperig en oververmoeid bent maak je namelijk ongezondere voedingskeuzes en neig je minder te bewegen. Heb je slaaptekort (zelfs al na 1 nacht) dan zullen je eetlust en verzadigheidsgevoel hormonen uit balans zijn. Nog een bijkomend nadeel is dat je door een tekort aan groeihormoon slechte reparatiewerkzaamheden in je lijf kunt verrichten en daardoor ontsteking- en blessure gevoeliger wordt.

Slapen is dus het fundament onder je gezonde leefstijl.

Voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid in brede zin heb je je slaap hard nodig. Je kunt alleen maar topfit zijn bij voldoende slaapuren van gemiddeld 7 a 8 uur. Natuurlijk zijn er mensen die net iets minder of meer nodig zijn.

Word jij uit jezelf fit wakker en heb je trek in je ontbijt? Functioneer je lekker overdag, heb je een goede weerstand en heb je op je vaste bedtijd ook echt slaap? Dan zit je in een mooi bioritme en slaap je hoogstwaarschijnlijk voldoende en goed.

Beknibbel je daarentegen op je slaap door bijvoorbeeld het slapen uit te stellen of extra vroeg op te staan dan doe je dit waarschijnlijk omdat je denkt dat je wel iets “nuttigers” te doen hebt dan slapen. Je maakt echter een ongezonde en onlogische keuze door dit “werk” voorrang te geven boven je slaapuren. Je presteert daardoor juist slechter, je maakt meer fouten, je doet dingen impulsiever en rommeliger en kunt minder goed de juiste beslissingen nemen. Hmmmm… slaap hier maar eens een nachtje over!

Kun je slapen leren?

Veel mensen kampen met slaapproblemen en gebruiken slaapmedicatie. Vaak raak je gewend aan de slaappillen en lukt het slapen nog steeds niet goed. Een praktijkvoorbeeld: een mevrouw verteld elke avond een slaappil te nemen om in te kunnen slapen, omdat ze na een drukke dag, met veel werkzaamheden en ambitie graag rust in haar hoofd wil. Ondertussen raakte zij gewend aan deze inslapers en bleef het inslaapprobleem bestaan. Zij vertelde dat ze graag beter wilde leren slapen zonder slaapmedicatie.

Dat zij daarvoor haar leefstijl moest aanpassen was confronterend. Zij dacht dat zij met een ‘truc’ of oefening wel zou kunnen “leren” inslapen, ongeacht hoe haar dagen verliepen en hoe druk zij zichzelf maakte.

Slapen is echter een 24-uurs proces. Alle hectiek, stress en onrust die je door de dag heen opbouwt moeten eerst weer rustig op de aarde landen wil de slaap KUNNEN komen. Een van de slaapvoorwaarden is dat je rustig genoeg bent.

Pas toen ze de lat lager wilde leggen, door de dag heen meerdere keren even ging ontspannen en zij s avonds geen werk meer deed, maar juist leuke ontspannen bezigheden oppakte kon zij inslapen zonder medicatie en kon de natuurlijke slaap het winnen van de onrust.

Slapen kun je wel leren, maar dat betekent dat je de 24-uur rond moet optimaliseren.

Optimaliseren van de slaapvoorwaarden is ook leefstijl.

Denk bijvoorbeeld aan ritme en regelmaat in je dagen waardoor je biologische klok goed kan herkennen hoe “laat” het is. Voldoende licht in de ochtend en schemering in de avond. Dat je de dag voldoende afbouwt. Je kunt je hoofd heel vroeg op de avond nog even laat nadenken, overwegen en piekeren, maar later op de avond kun je beter de dag afsluiten.

Je moet ook rustig genoeg zijn volgens de slaapvoorwaarden. Dus stress, frustratie of onzekerheden kunnen je ook de slaap ontnemen. Binnen de gecombineerde leefstijlinterventie leren we je ontspanningsoefeningen, krijg je slaaptips en leren we je deze toe te passen in je dagelijkse leven.

Maak tijd voor je slaap!

Wil je weten of de gecombineerde leefstijlinterventie iets voor je is kijk dan eens op onze pagina Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)