Kinderfysiotherapie


Baby & peuter

0 – 4 jaar

Het jonge kind

4 – 12 jaar

Het oudere kind

12 – 18 jaar

Kinderfysiotherapie

Bij kinderfysiotherapie voor kinderen van 0-18 jaar is de kinderfysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden. Dat kunnen kinderen zijn die moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak: als kinderen lichamelijk onhandig zijn, worden ze bij sport en spel vaak buitengesloten.

De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderen, hun ouder(s)/verzorger)s) en leerkrachten om ze weer beter te laten functioneren. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op school weer meespelen, of hebben zij meer kans op succes bij sporten.

Bij kinderfysiotherapie voor kinderen van 0 tot 18 jaar komen 18 behandeling fysiotherapie uit de basisverzekering voor vergoeding in aanmerking, hiervoor geldt ook geen eigen risico. Indien je ook nog een aanvullende verzekering hebt is het mogelijk dat er nog meer behandelingen vergoed kunnen worden. Een verwijsbrief van de (huis)arts of consultatiebureau arts is niet noodzakelijk.

Wat doet een kinderfysiotherapeut?

De behandeling bestaat vooral uit bewegingstherapie. Hierbij leren kinderen hun motorische vaardigheden (bewegingsvaardigheden) verbeteren en ontwikkelen. Dat gebeurt op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en hun verwachtingen, en met kindvriendelijke materialen.

Tijdens de behandeling wordt je als ouder/verzorger door de kinderfysiotherapeut geïnformeerd zodat je je kind kunt ondersteunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden.

Dit kan bestaan uit adviezen over bijvoorbeeld een goede lichaamshouding voor jouw kind of over spelmaterialen en spelmogelijkheden. Hierbij houdt de fysiotherapeut rekening met de lichamelijke beperkingen van jouw kind. Om lichamelijke vaardigheden aan te leren, moeten kinderen veel en vaak oefenen. Sommige kinderen hebben hierbij extra hulp nodig, zowel thuis als op school. Daarbij speel je als ouder/verzorger ook een rol.

Veel klachten en zorgen van ouders op het gebied van bewegingsproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben. De kinderfysiotherapeut heeft daarom nauw contact met de huisarts, de kinderarts of andere behandelaars, zoals een logopedist, kinderpsycholoog of (ortho)pedagoog.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of kinderfysiotherapie een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.