Baby & peuter kinderfysiotherapie


Baby en peuter kinderfysiotherapie kan al vanaf de geboorte en richt dan onder meer op de volgende problemen bij baby’s en peuters:

Voorkeurshouding

Een veelvoorkomend probleem bij baby’s is een voorkeurshouding. Ter voorkoming van de wiegendood wordt geadviseerd om baby’s op hun rug te laten slapen. Aangezien de baby’s de eerste weken nog niet sterk genoeg zijn om hun hoofdje in het midden te houden kijken ze vaak één kant op. Hierdoor kan een voorkeurshouding ontstaan. Een voorkeurshouding houdt in dat je kindje liggend op zijn rug steeds naar dezelfde kant kijkt en dus altijd op dezelfde kant van zijn hoofdje ligt. Door de voorkeurshouding en het langdurig op een kant van het (achter)hoofd liggen ontstaat er soms een afplatting of een scheve stand van het hoofdje. Een voorkeurshouding kan er ook toe leiden dat je kindje zijn armen en benen niet aan beide kanten evenveel beweegt, dat je baby niet recht kan liggen of het hoofdje niet recht kan houden. De eenzijdige voorkeur kan je kind zelfs belemmeren in de verdere ontwikkeling.

Een voorkeurshouding kan goed worden verholpen door middel van kinderfysiotherapie, de therapie bestaat dan uit oefenen en adviezen voor thuis. Indien nodig kan er een meting worden gedaan van de schedel om de mate van afplatting te beoordelen (plagiocephalometrie).

Wat is plagiocephalometrie?

Plagiocephalometrie (PCM) is een betrouwbare meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van plagiocephalieplagiocephalometrie (scheve afplatting) en brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde) in maat en getal worden vastgelegd.
Met PCM wordt met  behulp van een thermoplastbandje een nauwkeurige afdruk gemaakt van de omtrek van het hoofd. Op dit bandje worden de loodrechte posities van de neus en de oren gemarkeerd. De aldus verkregen PCM-ring wordt gekopieerd op papier, waarna precieze metingen kunnen worden gedaan. PCM is een gemakkelijk toepasbare, voor je kind niet-belastende, goedkope en betrouwbare manier om hoofdmetingen te verrichten.

Helmtherapie wordt ingezet bij baby’s met een sterk afgeplat hoofdje, beoordeeld met de PCM, die ondanks oefenen en kinderfysiotherapie toch onvoldoende is afgenomen.
Mocht je twijfelen of je kindje een PCM-meting nodig heeft, of mogelijk in aanmerking komt voor een helmpje kun je contact opnemen met kinderfysiotherapeut Monique Uneken.

Met welke klachten kun je nog meer terecht voor je baby?

Niet alleen baby’s met een voorkeurshouding, maar ook baby’s die zich veel overstrekken, veel huilen, onrustig zijn of moeite hebben met het behalen van de motorische mijlpalen (rollen, zitten, staan, lopen) kunnen worden geholpen door de kinderfysiotherapeut. Tijdens de behandeling informeert de kinderfysiotherapeut jou over de ontwikkeling zodat je je kind kunt ondersteunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden.

Kinderfysiotherapie voor peuters

Ook met je peuter kunt u terecht bij de kinderfysiotherapeut. Denk hierbij aan problemen in de motorische ontwikkeling wat zich bijvoorbeeld kan uiten in vaak vallen, onhandige kinderen, kinderen die moeite hebben met lopen. Maar ook met orthopedische problemen zoals de nabehandeling van een breuk  of bij de behandeling van klompvoeten.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of kinderfysiotherapie een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.